Cadastru general

Cadastrul sau sistemul cadastral ca si notiune generala cuprinde cum putem vedea in toate documentele un ansamblu de mai multe lucrari care se executa pentru a realiza o evidenta clara si pentru a se putea evalua imobilelor indiferent ca este vorba despre terenuri sau constructii din teritoriul national. Aceasta activitate se desfasoara ulterior in continuare pentru a fi mentinuta la zi.

In acest articol va prezentam ce anume inseamna cadastru general. Conform legilor existente, cadastrul general este un sistem unitar si obligatoriu pentru a face evidenta tehnica si juridica prin care se va realiza si identificarea, descrierea si inregistrarea, precum si reprezentarea pe hartie si pe planuri cadastrale a absolut tuturor terenurilor si a celorlalte bunuri imobiliare aflate pe teritoriul tarii, fara sa conteze destinatia pe care o au si proprietarii.

Realizarea unui asemenea plan implica desfasurarea unui numar mare de lucrari tehnice cum ar fi ridicarile in plan, economice cum ar fi cele de bonitare si de evaluare a terenurilor, si unele administrative si juridice precum incheierile de cate. Acestea se vor concretiza in final prin documentari cadastrale si prin planuri si registre.

Cadastru general

Scopul pe care il are cadastrul este destul de complex iar informatiile sale servesc mai multor scopuri.

In primul rand cadastrul serveste la prezentarea in timp cat mai real a datelor de detaliu necesare pentru institutiile juridice, fiscale si administrative.

Sunt transmise date de sinteza pentru organele de statistica si de conducere a statului in ceea ce priveste starea si evolutia fondurilor functiare pe tara si pe judete.

Sunt furnizate elementee materiale care sunt necesare pentru publicitatea imobiliara pentru a stabili si pentru a garanta drepturile de proprietate, pentru protectia domeniului public si privat pe care il detine statul dar si pentru a reduce litigiile si pentru a rezolva conflictele juridice.

Sunt elaborate studii privind sistematizarea teritoriala si protectia mediului, stabilirea de resurse funciare si a altor activitati cat mai extinse pe suprafete.

Sunt aduse la zi si actualizate datele din evidente si implicit planurile pe hartie ale cadastrelor mai vechi.

Entitatile de baza ale cadastrului si toate insusirile care le definesc sunt cele descrise mai jos.

Imobilul reprezentat de parcela cu sau fara constructii pe ea, este identificat printr-un numar si prin suprafata, prin categoria de teren din care face parte si prin caracteristicile constructiei daca este cazul.

Proprietarul este confirmat de numele si de prenumele existent in acte si calitatea in baza careia el detine respectivul imobil.

Teritoriile cadastrale administrative precum comuna, orasul si municipiul in limitele carora se afla corpul de proprietate respectiv parcela.

Ideea de cadastru se foloseste in limbajul comun si cu sensuri si continuturi diferite si noi le vom mentiona pe cele mai des intalnite.

Cadastrul este un ansamblu de lucrari cre corespund cadastrului general, termen oficializat a noi pri legi clare in locul termenului vechi de cadastru funciar si pentru a se diferentia de cadastrele de specialitate facute pentru unele sectoare economice care au reprezentare in teritoriu, cum ar fi cadastrul terenului agricol, cadastrul fondului forestier, cadastrul apelor etc.

In mod uzual se foloseste termenul simplu de cadastru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *