Diferenta dintre cadastru si intabulare

Conform DEX, cadastrul este “totalitatea lucrarilor tehnice de determinare exacta a unor proprietati funciare, cu toate caracteristicile lor”. Altfel spus, cadastrul realizeaza identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea imobilelor (apartamente, terenuri, case) in documentele cadastrale si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale. Prin intermediul cadastrului se tine astfel evidenta tuturor proprietatilor. Deci in principiu in urma masuratorilor prin cadastru se urmareste:

  • identificaarea, amplasarea exacta a unui teren sau a unei constructii, apartament (descrierea unei proprietati din punct de vedere a compunerii acesteia, de exemplu pentru apartament: dimensiuni, suprafata utila,suprafata  totala,cota teren indiviz,  compunere  apartament cu numar camere, bucatarie, camara, debara, vestibul, sas, balcoane, etc)
  • contribuie la o inregistrare corecta a drepturilor de proprietate
  • reprezinta baza stabilirii taxelor de impozitare.

In plan secund, cadastrul este util pentru proiecte de interes national, inclusiv pentru protectia mediului incojurator, fiind cel care ajuta de exemplu la cunoasterea, amenajarea si exploatarea nationala a padurilor, dar si la cunoasterea celorlalte sectoare ale economiei nationale (ape, fonduri forestiere, drumuri).

Intabularea inseamna inscrierea in Cartea Funciara a dreptului dumneavoastra de proprietate. Lipsa unei intabulari inseamna ca un imobil nu are setul actelor de proprietate complete si nu poate fi instrainat sau disponibil pentru alte operatiuni privind dreptul de proprietate al acestuia.

Pentru fiecare operatiune privind dreptul de proprietate, Cartea Funciara din cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara emite o noua intabulare cu actuala situatie a imobilului. Astfel, daca de exemplu un imobil se afla in litigiu, la solicitarea reclamantului se poate inscrie litigiu in cartea funciara si astfel imobilul nu poate face obiectul unei vanzari sau unei alte operatiuni imobiliare, decat in cazul in care este acceptat si transferul litigiului respectiv odata cu proprietatea.

Pentru intabularea imobilului in cartea funciara este obligatoriu sa aveti documentatia cadastrala care poate fi realizata doar de catre un inginer cadastral sau o firma specializata.

Intabularea unei proprietati este foarte importanta si face parte din setul actelor de proprietate ale unui imobil. Actele principale de proprietate ale oricarui imobil sunt:

  • • actul de dobandire al imobilului
  • • cadastru
  • • intabulare

Ceea ce este cel mai important de stiut este faptul ca daca doriti sa vindeti sau sa cumparati o proprietate, sau daca doriti sa o donati sau schimbati, precum si in cazul in care este necesar sa ipotecati imobilul pentru a lua un credit, nu o puteti face fara sa aveti cadastru si intabulare.Daca aveti extras inseamna ca e intabulata, iar intabularea se face pe baza documentatiei cadastrale (deci exista)

Conform Legii 7/1996 republicata  cadastrul si cartea funciara formeaza un sistem unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica, de importanta nationala, a tuturor imobilelor de pe intregul teritoriu al tarii

Desi la prima vedere se efectueaza doar operatiunile de cadastru, fara un act juridic acesta nu devine definitiva intrucat operatiunea cadastrala nu este intabulata in Cartea Funciara si de exemplu nu puteti vinde o parcela de teren ce a fost dezmembrata.

In concluzie scopul final  este ca toate documentatiile cadastrale sa fie intabulate in baza actelor juridice in Cartea Funciara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *